Li Keqiang – Profil

Ettersom Kinas politiske system har vært regjert i et slags tospann på toppen har det vært flere særdeles innflytelsesrike statsministre som Zhou Enlai, Zhao Ziyang, Zhu Rongji og nå altså Wen Jiabao. Derfor er det på sin plass (etter en bio på Kinas neste president Xi Jinping), å vie litt spalteplass på han som etter all sannsynlighet vil bli Xi’s høyrehånd, og Kinas neste statsminister, Li Keqiang.

Født: 1955, 1. juli i Dingyuan, Anhui Provinsen.

Alder: 57 år

Utdanning: PhD i Økonomi fra Beijing University (Beida, Toppuniversitetet som var sentral i oppstarten til demonstrasjonene i 1989). Startet som jusstudent og tok senere master og phd, mens han jobbet i partiet.

Politisk karriere: Jobbet i Communist Youth League i 16 år i forskjellige posisjoner, Guvernør i Henan 1999, ble i 2002 forfremmet til partisekretær i samme provins, partisekretær i Liaoning provinsen i 2004, siden 2007 vært medlem av Politbyråets stående komité, er vise-statsminister og dermed part av det sentrale lederskapet i landet.

Bio: Regnet som sittende president Hu Jintao’s protegé. Li har en mer beskjeden bakgrunn enn Xi og mange andre av toppledelsen. Hans far var byråkrat i Kommunistpartiet, men hadde aldri høye posisjoner og Li kan derfor ikke regnes som noen «prins». Ble, som så mange andre av dagens ledere, sendt til bygda for en «utdanning» i hvordan bøndene i kommunist-Kina hadde det. Li ble sendt til Fengyang Fylke, i Anhui provinsen, Øst i Kina.

Som alltid er det vanskelig å vite hva slags politiker Li er sammenlignet med f.eks Xi. Som Hu’s protegé blir han regnet for å ha fokus på sosial stabilitet, bremse gapet mellom fattig og rik, og få til et velferdsystem i Kina. Hans klassekamerater på Beida skal seinere ha blitt prominente dissidenter under protestene i 1989 og Wang Juntao som nå lever i eksil i USA har sagt: “Among all the younger leaders, Li Keqiang is the only one who’s lived and debated alongside these liberals (…) He understands us, he’s argued with us.” Det kan nok tenkes at Li har blitt farget av sine unge år som student på Beida, men som nevnt i tidligere poster, selv om han skulle være liberal er det lite én person på toppen får gjort noe med det. Mest sannsynlig er det at Li er opptatt av å løfte flere kinesere ut av fattigdom, skape et sikkerhetsnett i form av et velferdsamfunn og at det er kommunistpartiet som må sørge for dette.

Li skal ifølge wikileaks-lekkasjer være meget intelligent, ha humor, være selvsikker og han liker å gå turer. Li skal også være lite temperamentsfull og snakker aldri negativt om sine kolleger. Høres ut som dyder det kinesiske politiske liv verdsetter høyt. Som en meget interessant anekdote er her et utdrag fra en av wikileaks kabler. Her illustreres godt hvordan kinesiske toppledere må kjempe mot sine undersåtter som helst vil gi dem den informasjonen som tjener dem selv best. Viser også at Li er en fyr som helst liker å ha fakta i orden: “GDP figures are ‘man-made’ and therefore unreliable, Li said. When evaluating Liaoning’s economy, he focuses on three figures: 1) electricity consumption, which was up 10 percent in Liaoning last year; 2) volume of rail cargo, which is fairly accurate because fees are charged for each unit of weight; and 3) amount of loans disbursed, which also tends to be accurate given the interest fees charged. By looking at these three figures, Li said he can measure with relative accuracy the speed of economic growth. All other figures, especially GDP statistics, are ‘for reference only,’ he said smiling.” (tatt herfra)

Li tok over jobben i Henan, først som guvernør og senere som partisekretær. Henan, en av Kinas mest folkerike provinser (med ca 94 millioner), er sentralt plassert, og regnes som arnestedet til Kinesisk sivilisasjon og kultur. Men provinsens BNP ligger etter de rike på øst-kysten og det kan ha vært her Li ble oppmerksom på landets store gap mellom fattig og rik. Han ble så sendt til Liaoning, en rikere provins hvor Dalian (en stor shipping hub og regnet som en av de reneste storbyene i Kina) ligger. Li’s resultater har ikke vært noe å skryte av, han ble heller kjent som ‘ulykkesfuglen’ siden det var så mange naturkatastrofer og menneskeskapte katastrofer i provinsene han ledet. Han er også kritisert for hans dårlige respons på AIDS epidemien som herjet noen landsbyer i Henan, etter en blodoverføringskandale. Han har tydeligvis gjort akkurat nok (lav profil, lite sosial uro) til å holde sin sti ren og er nå på vei til å skulle være den «harmoniske» og sosiale bremsen til øko-liberale Xi. Altså, føre Hu Jintao’s politikk.

P.S. Denne siden fra Tibet aktivister er glimrende for å holde orden på hvem som er hvem på toppen i Kinas politiske univers, samt korte bioer på dem.

Reklamer
Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: