«Ferieaktig Sykemelding» – Wang Lijun vs Bo Xilai

En maktkamp innad i Kinas elite flommer over på internet: Kinesisk politikk har sannsynligvis ikke sett maken, siden Mao’s tid.

Her er saken, kortversjon: Wang Lijun, tidligere politisjef i Chongqing (verdens største by du ikke har hørt om), skal ha beskyldt sin sjef, Bo Xilai, partisekretær i Chongqing for korrupsjon, og senere søkt politisk asyl i USA. Bo Xilai, en av Kinas mektigste menn, som mange forventer skal inn i den 9 mannsterke stående komitéen av Politbyrået (Kinas de facto Regjering), slår tilbake med beskyldninger om mentale problemer og har sendt Wang på «ferieaktig sykemelding».

Alt dette i offentligheten, vel på bloggene da (hvor den reelle(?) politiske diskusjonen i Kina finner sted). Kinesisk media nøyer seg med å referere til pressemeldingen om Wang’s ferieaktige sykemelding.

Lang versjonen: Hvert år sendes det titusenvis av brev og meldinger til kommunistpartiets korrupsjonsjegere i CCDI (Central Commission for Discipline Inspection) som inneholder opplysninger om korrupte partipamper. De aller fleste sendes inn anonymt. Men for 10 dagers siden skal Wang Lijun ha sendt et signert brev til CCDI hvor han la ut om Bo Xilai’s korrupsjon. Uhørt! Bo, en mann som har gjort seg bemerket som korrupsjonsjeger selv i Chongqing (og med sitt «røde» fokus) og som skal inn i maktens sentrum, felles av sin høyrehånd gjennom mange år? Et signert brev fra Wang om sin mektige sjef, må enten bety at han er a)gal, b)har backing fra enda mektigere venner, eller c)plutselig fått et anfall av samvittighet, gir faen og satser på å rømme eller dø som en helt. (Bo selv peker på alternativ a, men det skal vi komme tilbake til.) Alternativ c er det dette angivelige brevet fra Wang, signert 3. februar, postulerer.

Nyheten eksploderte da det viste seg at noen dager etter å ha sendt dette brevet, kjørte Wang Lijun de tre timene fra Chongqing til det Amerikanske konsulatet i Chengdu, i Sichuan provinsen. Søkte han asyl? Konsulatet selv sier at Wang faktisk hadde samtaler med konsulatet, visstnok i 10 timer(!), og at han forlot kontoret av egen fri vilje. Offisielle kilder i Beijing hadde en pressemelding hvor de på kinesisk brukte utrykket, «strandet»(搁浅), om Wang’s besøk, som impliserer at han ikke helt kunne bestemme tidspunktet for å forlate området.

Men hva har vært kjernen til krangelen mellom Wang og Bo?

Flere spekulerer i at det dette egentlig handler om er Bo Xilai og hans motstandere, da særlig partisekretæren i Guangdong provinsen, Wang Yang. Som nevnt har Bo kjempet frem en konservativ og «rød» ideologisk kamp i Chongching, i tillegg til å nedkjempe korrupsjon med alle midler. Bo (som sønn av en av de «originale kommunistene» i Kina) vil bort fra dekadensen og den ekstreme markedsliberaliseringen som Østkysten av Kina står for. Isåfall er dette en maktkamp mellom to blokker godt kjent i kinesisk politikk: Shanghai-klikken, som står for mer økonomisk liberalisering og Beijingskolen, symbolisert først og fremst av statsminister Wen Jiabao, men også delvis Hu Jintao. Da dreier dette seg om hvilken vei Kina skal ta etter at Xi Jinping tar over roret høsten 2012. Vil Kina prøve å revitalisere noen kommunistiske «kjerneverdier» som å minske gapet mellom fattig og rik, sikre pensjon, trygd og andre velferdsgoder for hele befolkningen? Eller er svaret mer vekst som igjen vil føre til flere rike som igjen vil dryppe ned på resten og løfte flere ut av fattigdom?

Eller handler det kun om en personlig feide mellom to mektige kollegaer? Et rykte går ut på at Bo skal ha nektet å hjelpe Wang, som skal være innblandet i en annen korrupsjonsak, «Tieling-saken». Teorien går ut på at at Wang blåste Bo for selv å slippe unna sin sak, brukte konsulatet i Chengdu som møteplass og ble tatt med av statsagenter fra Beijing da han gikk ut. Bo skal i sin tur ha «lekket» Wang’s medisinske journal hvor han betegnes som depressev og suicidal, muligens for å lage et scenario hvor Wang plutselig «forsvinner» på mentalsykehus.

Hvordan denne saken har fått utfolde seg på de sosiale mediene tyder ihvertfall på at sentrale myndigheter i Beijing, så langt, ikke ser at Bo Xilais rykte får en skramme. Om det hele er orkestrert fra sentrum, får vi se til høsten når Politbyrået skal velge sin stående komité. Er Bo blant de ni har hans klikk vunnet maktkampen, hvis ikke, tyder det på det motsatte. Det skal også sies at Bo har gjort seg upopulær blant mange partitopper fordi han har hensynsløst gått til krig mot korrupsjon og prøvd å gjøre seg populær blant folk, og ikke innad i partiet, som jo er den «vanlige» måten å gjøre det på.

Dette kommer også på et meget brennbart tidspunkt. Denne uken startet Xi Jinping sin tur til USA. En tur som skal være hans ilddåp som statsmann. Om en høytstående embetsmann søker politisk asyl i USA mens (neste)lederen er på besøk, er det naturligvis ganske så pinlig, det er, for å bruke et forslitt uttrykk om kinesere, å tape ansikt.

Det som er sikkert er at utfallet av denne maktkampen vil ha mye å si for hvilket arbeidsrom Xi vil ha, når han skal ta over makten i midtens rike.

P.S. Den kinesiske ekvivalenten av twitter, weibo, flommer nå over av flere meldinger hvor uttrykket «ferieaktig sykemelding» blir harselert over. Her er et eksempel fra @ChangCheng: What gives? Protective-style demolition, vacation-style therapy, condom-wearing rape, suicidal dismemberment.

Reklamer
Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: