Obskur favoritt

Så ble det «alles» favoritt som gikk av med Nobels fredspris i år.

Nå spekuleres det selvfølgelig om hva som vil bli reaksjonene fra Kina. Kinas MoF (UD) har allerede kalt prisen en skam og vi kan nok vente oss flere reaksjoner etterhvert. Når reaksjonene vil bli publisert/ytret innad i Kina er vanskeligere å si. Mine kontakter i Beijing har selvfølgelig fått med seg nyheten, men de kan også komme inn på utenlandske nettsider. For kinesere flest kommer Liu Xiaobo til å fortsette å være et navn i obskuriteten.

Henning Kristoffersen har allerede tatt sorgene på forskudd, og det kan være mye i det han skriver. På kort sikt kommer hvertfall Norges forhold til Kina å lide. Menneskrettighetsdialogen vil nok bli lagt på is, frihandels-avtalen likeså og norske firmaer generelt vil nok merke mer motstand enn velkomst i Beijing akkurat nå. Om menneskerettighetene vil generelt få dårligere kår i Kina pga dette stiller jeg meg mer tvilende til. Men de kommer garantert ikke til å bli bedre, på kort sikt.

Jeg tror ikke på en revolusjon eller reform av Kina uten Kommunistpartiets deltagelse. De har konsolidert sin makt og blitt uunnværlige for den praktiske måten å organisere den kinesiske staten på. Og akkurat nå er ikke demokratisk reform en prioritet fra deres side. Prisen til Liu vil med andre ord ikke gjøre verken fra eller til for om Kina utvikler seg i demokratisk retning eller ikke. Det er evt innad i partiet en slik reform må komme.

Hva med Liu? I motsetning til hva mange synes å tro bryr Kommunistpartiet og de kinesiske myndighetene (iknow, same thing) om sitt image utad. De ønsker ikke en ny Aung San Suu Kyi sittende for alltid i husarrest i Beijing som vil få konstant oppmerksomhet av utenlandsk media. Etter «4-Juni-hendelsen» (som kineserne kaller demonstrasjonene på den himmelske fredsplass i 1989) ble flere kjente dissidenter arrestert. Etter hendelsen dro flere i eksil. Min spådom er at Liu vil sitte ut sin dom, kanskje til og med litt kortere, for så å søke asyl i vesten. Jeg tror kinesiske myndigheter heller ser seg tjent med å sende Liu ut av landet enn å ha han i Kina.

Det vi med sikkerhet kan vente oss er at Kina vil preke sitt gospel om staters suverenitet og Kinas rett til å styre sitt eget land uten innblanding fra noen. Så vil de vel håpe at dette året snart er omme og at Nobel-seremonien 10 desember går av stabelen uten alt for mye mas.

Slik, det var mitt bidrag til spekulasjonene om hva prisen vil bety :)

Reklamer
Forrige innlegg
Neste innlegg
Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: