Åpenhet

Blir langt lengre tid mellom innleggene her enn jeg hadde håpet, men jobb og bleieskift tar mye tid ;) Skal prøve å skjerpe oppdateringa.

Var på seminar på mandag her på mandag. Var interessant. Skal bare gi et kort lite overblikk over hva som ble sagt.

Vise-utenriksminister for Kina, Fu Ying, holdt altså et foredrag med tittelen «hvor leder Kinas utvikling», et spørsmål som er stilt og stilt og stilt den siste tida. Svarene er, som med brillene man har på, varierende. Leser akkurat nå en bok som heter «Når Kina styrer verden», men det skal jeg komme tilbake til seinere… (legg merke til forfatterens trykk på når ikke om…)

Uansett, Fu fokuserte på Kina som et utviklingsland som ikke ser på seg selv som en stormakt. Merkelig vil mange kanskje si, all den tid vi hele tiden prater om Kinas voldsomme vekst og som en global spiller i det internasjonale samfunn. Fu hadde forresten en interessant digresjon om dette hvor hun illustrerte hvordan kinesere flest mener Kina ligger langt nede på rangstigen over verdensmakter, mens europeere og amerikanere mener Kina ligger rett bak USA (som naturlig nok ligger øverst på lista hos alle). Dette sier mye om hvordan kinesere ser på seg selv og hvordan vi ser på Kina. Det kan leses som at vesten ser på Kina med en nervøsitet og som en kommende fare.

Videre. Fu’s hovedpoeng i foredraget var:

1: Teknologi er nøkkelen for videre utvikling i Kina (dvs bærekraftig utvikling).

2: Kina kommer til å utvikle et mer modent politisk system…

3: Kina må behandles som en partner på lik linje som alle andre i det internasjonale miljøet.

4: Verden må anerkjenne at Kina utvikler seg (gjennomgår en industriell revolusjon) i en annen virkelighet enn det de vestlige maktene gjorde det.

5: Menneskerettigheter er knyttet til økonomisk vekst.

6: Kina må finne sin egen vei og dette er vesten nødt til å akseptere og respektere.

Etterpå var det en liten Q&A hvor Nupi-direktør Jan Egeland startet spørsmålsrunden med sine spørsmål. Jeg skal ikke gå gjennom alle disse, men vil nevne en ting Fu svarte som jeg synes var interessant. Hun poengterte at Kina kun var halvveis i sin reform og at de holdt en hard hånd på ytringsfrihet og menneskerettigheter fordi de for all del vil holde landet politisk stabilt på veien til videre reform. Det interessante er ikke hva hun sa, men med åpenheten hun sa det. Det kan sees på som en mer selvsikker måte å møte vestlig kritikk på og heller innrømme at «ja slik er det og det er fordi…» og som også kom til uttrykk med en sak som denne.

Interessant seminar, men litt lite tid til mere diskusjon. Det bar også preg av at Fu godt skjønte den vestlige måten å se ting på, mens f.eks hr Egeland ikke var like godt kjent med Kinas ståsted.

Reklamer
Forrige innlegg
Neste innlegg
Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: