Korea og torpedoer

Kinas forhold til Nord-Korea er komplekst og vanskelig. På den ene side er de kommunistiske brødre som kjempet for den kommunistiske verdensrevolusjonen på 50-tallet, men mens Kina sluttet å kjempe og la om til en turbo-statskapitalisme, kjemper  Nord-Korea fortsatt. Mot en fiende som ikke lenger er der.

Etter torpederingen av et Sør-Koreansk krigskip som drepte 46 Sør-Koreanske marinesoldater er igjen Nord-Koreas paranoide ledere i verdens søkelys. På den ene siden er de glad for det. De ser verden fortsatt gjennom den kalde krigens linser og vil beskytte sitt kommunistiske paradis med alle midler. Det er også det de bygger sin støtte i befolkningen på: den ytre kapitalistiske fienden.

Det er også derfor Kina er helt sentral i forsøkene på å løse enhver oppblusning til konflikt. Kina blir ikke regnet som en kapitalistisk fiende av regime i Pyongyang. Men hva kan Kina gjøre? Ytterligere sanksjoner vil Kina ikke sette inn, muligens vil de avstå fra å stemme i FNs sikkerhetsråd, men det er mer trolig de vil stemme imot. (Om ikke USA lover å slutte å plage de med å pushe på en reevaluering av den kinesiske RMB i bytte da)

For Kina er status quo den beste løsningen idag. Aller helst vil de hilse velkommen en lignende økonomisk revolusjon som de selv har gjennomgått og som foregår i Vietnam, og det er tegn på at noe slikt kan kunne skje i Nord-Korea, om enn meeeeget langsomt. Deres skrekkscenario er krig i nabolaget og en flyktningstrøm fra Korea. What to do? Stryper man regime i nord vil man uten tvil provosere fram en voldelig reaksjon, om man toer hendene og/eller øker den økonomiske støtten vil man legitimere et regime som bryter enhver tenkelig menneskerett overfor sitt eget folk.

Jeg har ingen gode svar på dette spørsmålet. Legg igjen kommentar!

Reklamer
Neste innlegg
Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: